Около 38% от покупната цена на жилище отиват за държавата,

...
 Около 38% от покупната цена на жилище отиват за държавата,
Коментари Харесай

Държавата получава 38% от цената на всяко продадено жилище

 Около 38% от покупната цена на жилище отиват за страната, като в сумата влизат Данък добавена стойност, налог облага и административни такси, оповестиха строителни бизнесмени.
По техни данни към 55% от крайната цена на жилищата се образува от самото строителство, като тук влизат и вложенията в прилежащата инфраструктура и създаване на информационни мрежи. " Макар спомагателните инвестиции в инфраструктурата да не са категорично заложени в нашите отговорности, осъществяването им има основна роля за сполучливото осъществяване на плановете и за подобряването на градската среда “, сподели Камен Пенков, член на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП). Около 11% е междинната облага в бранша, а другите индикатори за себестойността на жилищното строителство включват цената на терена, която има тежест от към 25%, и 1% други разноски за реклама, пиар и т. н.

Въпреки че строителните бизнесмени не са длъжни да построяват улици и прилежаща канализация, осветяване и други, те ги подаряват на общината, като в това време заплащат Данък добавена стойност от 20% върху плана, което още веднъж се придвижва върху крайната цена за клиентите, изясни Христо Чипишев.Според Георги Шопов, ръководител на УС на НАСП, в доста страни страната е взела решение да се лиши от част от приходите от налози и такси, с цел да направи жилищата по-достъпни за популацията си. Той даде образец със Сърбия, където договорка за апартамент за младо семейство, което закупува първо жилище, е освободена от Данък добавена стойност. Според Шопов вследствие на по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции строителната активност доста се затруднява и крайният артикул се оскъпява. „ Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до обстановка, присъща за огромните европейски градове, където 75% от популацията не може да си разреши да закупи лично жилище “, добави Шопов.

Членовете на НАСП установяваха забележителна смяна в налозите и таксите, които съпътстват строителния развой. Една от необяснимо високите такси е тази за тротоарно право, която фирмите би трябвало да заплащат по време на градежа. Според Мартин Драгоев в някои квартали тя доближава 20 евро на кв. м, т.е. колкото наема на магазин в търговски център на топ локация.

Умерен растеж на цените

Според строителните бизнесмени пазарът е уравновесен и упованията им са цените на жилищата в София да набъбнат с 5% през 2019 година Pъcтът идвa oт пoвишaвaнeтo нa цeнaтa нa тpyдa, пoĸaчвaнeтo нa ceбecтoйнocттa нa cтpoитeлния пpoдyĸт, двoйнoтo yвeличeниe нa цeнaтa нa тepeнитe.

Голяма част от жителите на столицата не престават да населяват стар сграден фонд и това предизвика стабилно търсене на жилища ново строителство. Христо Чипишев уточни един от проблемите в бранша, с който страната и общината би трябвало да се оправят, а точно панелните блокове, които имат живот още към 15-20 години.

„ Санирането е като гримиране на доста болен човек – външно той ще наподобява малко по-добре, само че от вътрешната страна ще е руина “, означи Чипишев и прикани страната да обмисли ограничения за справяне с казуса.

Електронно строително позволение

Според НАСП въвеждането на електронно строително позволение и правилото на „ безмълвното единодушие “ ще форсира административните процедури, а това ще докара до повишение на предлагането и намаление на цените на жилищата.

Георги Шопов уточни, че електронно строително позволение към този момент има в прилежащи страни като Македония и Сърбия и там работи добре. Според него сега голям човешки и административен запас се изразходва на вятъра – едни и същи документи се носят на пет места, пет души гледат едни и същи бумаги. „ Това не е преференциално за нас като бизнесмени, за жителите, които получават даден артикул, и за самата администрация “, безапелационен е той. По думите му електронното строително позволение разрешава всичко това да минава по електронен път в затворена система, в която вземат участие всички способени инстанции. Освен това има период за издаването му и в случай че то не бъде получено, се обосновава документално какви са забележките. След като предприемачът ги извърши, системата автоматизирано издава строителното позволение.

Шопов подсети и още една от самодейностите на НАСП по отношение на въвеждането на правилото на „ безмълвното единодушие “, който съгласно него ще накара администрацията да работи по-ефективно и ще форсира и улесни административния развой.
По публикацията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР